A legjobb ma is aktív színészek után sorba veszem azokat a tehetséges és lenyűgöző színésznőket, akiknek a filmjeire érdemes odafigyelni.

5. Rachel Weisz 

film

A magyar származású, angol színésznő a színház felől érkezett a mozik világába és ugyan a hírnevét egy hamisítatlan látványfilmnek köszönheti (A múmia), később fokozatosan távolodott el a popcorn moziktól, hogy mára azon színésznők táborát erősítse, akik a legkörültekintőbben választanak szerepeket.

Eddigi egyetlen Oscar-díját egy krimielemekkel kevert drámában nyújtott alakításáért kapta (Az elszánt diplomata), manapság pedig izgalmas és ünnepelt európai rendezők izgalmas és kifejezetten különleges, egyedi hangulatú filmjeiben játszik (A homár, Ifjúság), ám sokszor talán nem kapja meg azt a kitüntetett figyelmet és elismerést, amit megérdemelne.

4. Julianne Moore

 film

Az igézően vörös hajú színésznőnek igazán változatos a filmográfiája: nagy költségvetésű kasszasikerekben (Az elveszett világ: Jurassic Park, Hannibal, Az éhezők viadal-sorozat), kisebb léptékű, csendesebb drámákban (Egy egyedülálló férfi, A gyerekek jól vannak, Megmaradt Alice-nek), őrült (A nagy Lebowski) és komoly (Az ember gyermeke) kultfilmekben tűnik fel, a legkülönfélébb szerepekben. Ráadásul kivétel nélkül mindig jó, rajta aztán sohasem múlik, ha egy-egy filmje mégis kicsit gyengébben sikerül.

Tehetségét az Amerikai Filmakadémia is elismerte: eddigi egyetlen Oscar-díját a Megmaradt Alice-nek főszerepéért kapta.

3. Meryl Streep

 film

Élő legenda, egyszerűen lehetetlen úgy ilyen listát készíteni, hogy ne szerepeljen rajta.

Az Oscar-jelöléseket reggeliző színésznő eddig háromszor kapta meg a díjat, egy mellékszerepért (Kramer kontra Kramer) és két főszerepért (Sophie választása, A Vaslady), jóllehet csak egy hajszálon múlott, hogy az egyiket ne veszítse el, miután a díjátadót követő, alkoholmámoros ünneplés közepette a mosdóban felejtette a szobrot, amit szerencsére valaki megtalált és visszajuttatott hozzá.

Mivel maximalista, a szerepekre való felkészülést messzemenőkig komolyan vevő színésznőről van szó (korábban hegedülni is megtanult A szív dallamai című film kedvéért), biztosan tovább fogja növelni a már így is rekord nagyságúnak számító Oscar-jelölései számát.

2. Tilda Swinton

 film

Igazi kaméleon, különleges megjelenésének, sajátos szerepformálási képességeinek köszönhetően a legkülönfélébb karakterek bőrébe is bele tud bújni. Nincs két olyan film, amiben ugyanúgy nézne ki, időnként a felismerhetetlenségig képes eltűnni egy-egy szerepben.

Legnagyobb elismeréseit kisebb, csendesebb, művészi igényességű filmjeiért kapta (Beszélnünk kell Kevinről, Halhatatlan szeretők, A Bigger Splash, Michael Clayton, aminek a mellékszerepéért Oscar-díjat is kapott), de nem zárkózik el a széles közönségnek szánt szórakoztatástól sem (Benjamin Button különös élete, Narnia krónikái) és eddigi egyetlen megjelenése a nagy költségvetésű képregényfilmek világában (Doctor Strange) egy igazán sajátos hangulatú, színes és eklektikus filmet eredményezett.

Akik most nem kerültek fel a listára, de érdemes még megemlíteni őket az első helyezett előtt

Natalie Portman: gyerekkorában kezdte a pályát, tehetségét egy időben kasszasikerek szolgálatába állította (Csillagok háborúja-filmek), később azonban egyre izgalmasabb szerepvállalásainak köszönhetően egyre izgalmasabb színésznővé érett, hogy aztán egészen az Oscar-díjig jusson el.

Marion Cotillard: igazi díva alkat, aki a Taxi-filmek mellékszerepei után okosan válogatott hollywood-i ajánlatai között, de a mai napig nem szakad el európai gyökereitől sem. És milyen helyesen teszi: izgalmasabb alakításait rendre európai, de legalábbis Hollywood-on kívüli alkotásokban nyújtja.

Kate Winslet: szélsőséges pálya az angol színésznőé. A világ egyik legtöbb bevételt termelő mozisikerében szerepel (Titanic), aztán vegytiszta rétegfilmben tűnik fel (Egy makulátlan elme örök ragyogása) és máig tartja ezt az egyensúlyozást a kasszasiker(nek szánt) alkotások és a kisebb, művészi jellegű projektek között.

Michelle Williams: a pályáját a tévében kezdő, mára pedig igazi független filmes királynővé érett színésznőnél senki sem játszik jobban törékeny, sebezhető, depresszív karaktereket.

1. Cate Blanchett

 film

Kifinomult, stílusos, elegáns, nemes jelenség (nem véletlen, hogy két filmben is eljátszotta I. Erzsébet királynőt, hogy aztán az Oscar-díjak történetében ő legyen az első és eddig egyetlen olyan színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is jelölnek a díjra), aki filmes karrierje mellett színházban is komoly sikereket tud elérni.

A Gyűrűk ura-trilógia Galadriel-jeként vált igazán ismertté, azóta pedig a legnagyobb rendezőkkel dolgozik együtt (akik közül Martin Scorsese és Woody Allen filmjében nyújtott alakításáért is megkapta az Oscar-díjat),  változatos szerepekben tűnik fel, de ha úgy érzi szükségét, bátran tart szünetet a filmezésben egy-egy színházi projekt kedvéért.