Ebben a rövid és szigorúan szubjektív listában megpróbálom sorba venni azokat a ma élő és mai napig aktív színészeket, akik a legjobb és legemlékezetesebb alakításokat nyújtják és akik miatt biztosan beülnék a moziba, ha a nevük ott van a stáblistán.

5. Joaquin Phoenix

film

Különcsége, szabálytalansága, kívülállósága miatt sosem tudott igazi A-listás mozisztárrá válni (ennek a különcségnek eddigi csúcspontja, amikor hosszú hajat és szakállat növesztve igyekezett showműsorok vendégeként elhitetni, hogy a színésziről a zenei pályára lép, hogy aztán kiderüljön, valójában egy filmes projektről és annak perfomansszerű reklámjáról van csupán szó), körültekintő szerepválasztásai és érzékenysége, lényéből fakadó különlegessége azonban számos emlékezetes karaktert és számos nagyszerű filmet eredményezett (A nő, The Master).

A lista szereplői közül talán benne van a legnagyobb potenciál és tartalék: valószínűleg láthatunk még tőle olyan alakításokat, amik komoly elismerésekig, akár rangos díjakig is repíthetik.

4. Viggo Mortensen

film

Minden Gyűrűk ura-rajongó Aragornja fájdalmasan alulértékelt színész.

A kasszarobbantó és a világ összes Oscar-díjával kitömött Gyűrűk ura-trilógia ugyan gyorsan nagy hírnevet hozott neki, igazi szupersztár azonban nem lett belőle. Nem is az a tipikus sztáralkat, a lista ötödik helyezettjéhez hasonlóan inkább a sokszor különc, különleges karakterekhez vonzódik, kisebb, csendesebb, de igényes és minőségi filmekben vállal szerepet.

Ugyan kétszer, két főszerepért is jelölték Oscar-díjra (Eastern Promises – Gyilkos ígéretek és Captain Fantastic) és a kritikusok is szeretni szokták, azt a széleskörű ismertséget és elismertséget, amit megérdemelne, eddig még nem kapta meg.

3. Kevin Spacey

film

Az a fajta színész, aki mindent tud: színházban és filmben játszik, énekel, ír, rendez, képes komédiázni (remekül utánozza például számos pályatársa hangját), legnagyobb sikereit azonban drámai szerepeivel éri el (két Oscar-díj: egy a Közönséges bűnözők mellék-, egy az Amerikai szépség főszerepéért).

Filmszínészi szempontból nézve nem mostanában volt Kevin Spacey csúcskorszaka. Az Amerikai szépség 1999-es, ami után persze jöttek még jó filmek a pályáján és a gyengébben sikerült alkotások kérdéses minősége sem Spacey-n kérhető számon, az igazán zajos sikerek azonban elkerülték.

Ami azóta a nagyvásznon nem, az a tévében összejött: a Kártyavár törtető, céljai elérése érdekében mindenen és mindenkin átgázoló, a hatalomért mindenre képes Francis Underwood-jával igazi ikonikus karaktert alkotott, akit a sokadik évad után is még láthatóan nagy kedvvel formál meg.

2.  Leonardo DiCaprio

film

„Adjanak már neki végre egy Oscar-t!” - hangzott a mondat egy időben, gyakorlatilag minden filmszerető ember szájából, ha Leonardo DiCaprio-ra terelődött a szó. Pedig nem övezte mindig ilyen széles körű elismertség, sőt, egy ideig sokan hihették, hogy csak egy újabb nyálas, tinilányok kedvencéről van szó, jóllehet már a Titanic előtt is számos komoly és komplex alakítás fűzödött a nevéhez és egy legjobb mellékszereplői Oscar-jelölésig is eljutott a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításával.

Aki azonban Martin Scorsese újkori múzsájává tud válni, az rossz színész nem lehet! Ezt a tényt néző és kritikus egyaránt fel- és elismerte, DiCaprio pedig úgy vált szép lassan az egyik legnagyobb ma élő filmsztárrá, hogy nem nagyon kellett alkukat kötnie szerepvállalásai kapcsán és borítékolható, hogy ha egy projekthez a nevét adja, ott csakis igényes filmkészítésről lehet szó. És talán nem a megfelelő időben és nem a megfelelő szerepért (A visszatérő), de végre az a bizonyos Oscar is megérkezett... nem kizárt, hogy nagyobb elégtételt jelentve a rajongóknak, mint magának a színésznek.

Akik most nem kerültek fel a listára, de érdemes még megemlíteni őket az első helyezett előtt

Jack Nicholson és Al Pacino: noha mindketten hajlamosak túljátszani, időnkét a ripacskodásba is bele-belecsúszva megformálni szerepeiket, vitathatatlan, hogy a szakma igazi nagyágyúiról, két élő legendáról van szó, akik a megfelelő rendező kezei között kivételesen erős alakításokra képesek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy ketten együtt annyi Oscar-díjjal rendelkeznek, ami négy másik színésznek elég lenne.

Robert De Niro: az utóbbi időben finoman szólva is megkérdőjelezhető szerepvállalási döntéseket hozó, egykori önmagát csak néha-néha megtaláló De Niro a 70-es, 80-as, 90-es években volt igazán a csúcson (elsősorban Martin Scorsese-vel közös, felejthetetlen filmtörténeti klasszikusaiknak köszönhetően). Akkor azonban olyan átütő erejű, mai napig emlékezetes és megkerülhetetlen alakításokat nyújtott, hogy sokszor még azok is őt nevezik meg kedvenc színészüknek, akik titkon igazából Adam Sandler-ért rajonganak.

Denzel Washington: hamisítatlan filmsztár alkat, aki lehengerlő karizmájának és erős, szuggesztív jelenlétének köszönhetően a gyengébben sikerült filmeket is képes feldobni és magasabb szintre emelni.

Christian Bale és Edward Norton: generációjuk legtehetségesebb, legelhivatottabb színészei közé tartoznak, akik egy-egy szerep kedvéért hajlandóak igazán mélyre ásni, hogy amit aztán onnan felszínre hoznak, az igazi kultikus karaktereket és filmeket eredményezzen.

1. Daniel Day-Lewis

film

A nagybetűs színész, aki kivételes figyelemmel és körültekintéssel választ szerepeket, majd ezeket a szerepeket olyan mély átéléssel formálja meg, hogy sokszor talán már a felkészülési időszak alatt, de a forgatás egésze során aztán végképp ki sem lép a karakterből. A privát, csendes, visszavonult életet kedvelő, zárkózott színész sokszor hosszú évekre is visszavonul a filmezéstől, ezért minden újabb megjelenése a vásznon eseményszámba megy.

Ha Oscar-díjakban mérnénk egy színész sikerességét (ahogy azt természetesen nem tesszük – nagyon helyesen), akkor Day-Lewis lenne minden idők egyik legsikeresebb férfi filmszínésze: egyedi szerepvállalási és szerepformálási módszerei miatt ugyan nem túl hosszú a filmográfiája, mégis ő az Oscar történetében az egyetlen olyan színész, aki három főszereplői díjjal büszkélkedhet (A bal lábam, Vérző olaj, Lincoln).