A legjobb színészek és színésznők után nézzük meg, kik azok a ma is aktív rendezők, akiknek a filmjei odafigyelésre érdemes mozis eseménynek számítanak!

5. David Fincher

film

A perfekcionista, minden apró részletre kínosan ügyelő rendezők tökéletes példája, akinek maximalizmusa míves remekműveket eredményez. Szeret sötét tónusokkal festeni, főként korai filmjein pedig remekül érezhető, hogy Fincher pályafutását videóklipek rendezésével kezdte.

Eddigi főműve, a Harcosok klubja egy generáció kultfilmjévé vált, későbbi rendezései ellenben ingadozó színvonalúak: van köztük méltatlanul alulértékelt mestermunka (A Zodiákus), giccshatáron táncoló Oscar-hajhászat (Benjamin Button különös élete) és remekbe szabott thriller is (Holtodiglan).

Fincher a tévézésbe is belekóstolt és ott sem okozott csalódást: a produceri felügyelete alatt készülő Kártyavár egyike a legjobb jelenleg is futó televíziós sorozatoknak.

4. Steven Spielberg

film

A hollywood-i filmkészítés és történetmesélés megújítói közé tartozik, a filmipar egyik legbefolyásosabb figurája és talán még az értelmező szótárba is az ő képe kerülne a „rendező” szó mellé. De legalábbis a legtöbb filmfogyasztó számára talán az ő neve ugrik be először, ha filmrendezőkre terelődik a szó.

Fiatalon a televíziózásba kóstolt bele először (egy Columbo-epizódot is rendezett), a Cápa című mozifilmmel aztán megalkotta a nyári blockbuster fogalmát, hogy mára az egyik legnagyobb élő történetmesélővé váljon, aki ügyesen lavírozik a bombasztikus szórakoztatás (Indiana Jones-filmek, Jurassic Park, Világok harca) és a komolyabb hangvételű alkotások között (Schindler listája, Ryan közlegény megmentése, Lincoln).

3. Christopher Nolan

film

Kevés olyan rendező van, aki rögtön első próbálkozásával olyan filmet alkot, ami méltán emelkedik kultstátuszba, hogy aztán a 2000-es évek legfontosabb és legeredetibb filmjei között emlegessük. De a Memento című thriller nem csupán rendezői bravúr, kellett hozzá az okos és csavaros forgatókönyv is, amit Christopher Nolan öccsével, Jonathan-nel közösen írt.

Ez a felállás a későbbiekben több alkalommal is jól működött, sőt, a legemlékezetesebb Nolan-filmeket épp a testvérpár közös munkája eredményezte (A tökéletes trükk, A sötét lovag, Csillagok között). Christopher Nolan pedig úgy vált napjaink egyik legfontosabb és széles körben kedvelt és elismert rendezőjévé, hogy filmjei egyszerre képesek grandiózusságukkal, látványosságukkal megtölteni a multiplexeket, ugyanakkor az alkotói folyamat során nem kényszerül vállalhatatlan kompromisszumok megkötésére.

2. Quentin Tarantino

film

Igazi filmőrült, akit saját bevallása szerint is a tévé és a mozi nevelt fel, szivacsként szívta magába videotékás korszakában mindazt, amit kedvenc filmes műfajairól tudni lehet. Mozi iránti rajongása saját rendezéseiben is érezhető: zeneválasztással, szereplőválogatással, stílusbeli eszköztárával, nem ritkán teljes képbeállításokkal idéz meg és fel műfaji klasszikusokat, vagy éppen olyan B-filmes előképeit, amiket ő maga mai napig nagyra tart.

Eddig nyolc filmet rendezett és noha vannak köztük teljes joggal és megérdemelten kultstátuszba emelt alkotások (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) és - a rendezőtől elvártakhoz képest - kevésbé emlékezetes darabok is (Halálbiztos), egy dolog biztos: a maga módján mindegyik filmje veszettül szórakoztató.

Akik most nem kerültek fel a listára, de érdemes megemlíteni őket az első helyezett előtt

Joel és Ethan Coen: egyedi stílusuk, különleges hangulatviláguk, műfaji sokszínűségük miatt rendezéseik sok esetben inkább rétegfilmeknek számítanak, ez azonban nem akadálya annak, hogy bizonyos műveik kultstátuszig emelkedjenek (A nagy Lebowski, Fargo) és később az Amerikai Filmakadémia is elismerje munkásságukat (Nem vénnek való vidék).

Alejandro G. Iñárritu és Alfonso Cuarón: Hollywood mexikói rendezőkülönítménye, már hazájukban készített alkotásaik is figyelemreméltó alapművekké váltak, azóta pedig újabb és újabb filmjeikkel az Oscar-gálák állandó szereplőivé léptek elő.

Darren Aronofsky: a sajátos látásmódú, különleges hangulatú, sokszor egészen felkavaró filmeket készítő rendező egy időben Jancsó Miklós tanítványa is volt, akinek az elmondása szerint már akkor érezhető volt, hogy a fiatal Aronofsky még sokra fogja vinni. Így is lett, és ugyan Aronofsky nem tartozik a Hollywood fősodrát alkotó rendezők közé, filmjeire mindig érdemes odafigyelni.

Woody Allen: a neurózisok nagy New York-i, mozis megéneklője fáradhatatlanul ontja magából a filmeket és noha a mennyiség olykor a minőség rovására megy, így is számtalan klasszikus alkotást köszönhetünk neki, számtalan klasszikussá nemesedett filmes szöveggel, idézetekkel, vicces kiszólásokkal.

1. Martin Scorsese

film

A szakma fáradhatatlan veteránja, számos fiatal filmkészítő példaképe, élő rendezőlegenda és megveszekedett Rolling Stones-rajongó. Egészen elképesztő, hogy régóta tartó pályája során újra és újra képes klasszikusokká váló filmekkel jelentkezni.

Évtizedeken át tartó együttműködése Robert De Niro-val felejthetetlen filmtörténeti alapműveket eredményezett (Taxisofőr, Dühöngő bika, Nagymenők, Casino) és miután a 2000-es években Leonardo DiCaprio személyében új múzsát talált, a közös munkából újabb modernkori klasszikusok születtek (New York bandái, Aviátor, A tégla, A Wall Street farkasa), és a rendezőnek szemmel láthatóan esze ágában sincs itt megállni. 

Minden egyes újabb Scorsese-film a mai napig teljes joggal számít igazi mozis ünnepnek.